Sidor

måndag 12 mars 2018

7/2, 8/2 och 9/10 - I hobbitarnas fotspår

Något som vi båda hade sett mycket fram emot att göra på Nya Zeeland var att åka till olika inspelningsplatser från Sagan om Ringen-filmerna. På grund av tidsbrist blev det inte så mycket av det nere på sydön tyvärr, men vi gjorde desto mer på nordön! Den sjätte började vi med att åka till Mt Victoria i Wellington. Där spelade de nämligen in en av scenerna från första filmen när de fyra hobbitarna måste kasta sig av vägen för att gömma sig från en Nâzgul. Först var vi oroliga för att det skulle bli svårt att hitta, men det visade sig att det var skyltat hela vägen så det var inga problem.  I princip fanns det inte något kvar från själva inspelningen, men jag tyckte ändå att man kunde känna igen miljön från filmen. Fint var det i alla fall. Vi fortsatte sedan med att åka till Weta Cave, en workshop där nästan all rekvisita som används i filmerna hade designats och tillverkats. Vi hade tyvärr inte tid med att gå på en rundtur, men vi tittade in i deras minimuseum som hade gratis inträde och stannade en stund i presentbutiken innan vi åkte vidare till andra inspelningslokaler, bland annat Isengaard och Rivendell. Vid en av platserna råkade också vi stöta på en mycket vänligt sinnad alpacka som tydligen är något av en lokal kändis. Det fanns i alla fall en skylt i inhägnaden som berättade om att det finns en fansida på Facebook dedikerad till honom. Kul men oväntat! Det var roligt att besöka dessa platser, även fast det inte fanns mycket kvar att se från tiden när de var inspelningslokaler. Efter att ha tagit ett snabbt dopp vid Rivendell så åkte vi sedan till den lilla staden Greytown där vi hade fixat boende för kvällen.

Nästa dag skulle vi åka till centrala nordön till ett boende i närheten av Tongariro National Park. Eftersom det var en bit att köra och vi ville besöka en till inspelningsplats så började vi åka direkt efter att vi ätit frukost. Vi körde i lugnt tempo och kom fram till boendet tidigt på eftermiddagen. Då visade sig att man bara kunde betala kontant på stället, något som jag helt hade missat, så vi fick åka till närmsta småstad som låg cirka 30 minuter bort för att ta ut pengar. Boendet låg verkligen mitt ute i ingenstans, det fanns varken 4g-nätvärk eller telefontäckning. Men det var ändå mysigt och vi avslutade dagen med att laga middag och spela några partier biljard. 

Den nionde bestämde vi oss för att gå en tur i Tongariro National Park. I nationalparken finns en av Nya Zeelands berömda vandringsleder, Tongariro Alpine Crossing, som är cirka 20 km lång. Vi gick naturligtvis inte hela utan tog istället en kortare tur på cirka tre timmar fram och tillbaka (dels för att vi var trötta, dels för att vädret inte var så bra och de varnade för storm). Landskapet var jättehäftigt och påminde bitvis om fjällen hemma i Sverige, inte minst växtligheten. Men det häftigaste var kanske ändå att vi fick se Mt Ngauruhoe, a.k.a. Mt Doom från Sagan om Ringen-filmerna. Grymt kul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar