Sidor

torsdag 26 juni 2014

The Lord of the Rings av J.R.R Tolkien


För någon månad sedan läste jag då ut Tolkiens episka berättelse om Härskarringen. Eftersom att jag var dum nog att inte recensera trilogin när jag hade den färskt i minnet så sammanfattar jag bara mina tankar nu i efterhand. För en sammanfattning av handlingen kan du klicka här.

Titel: The Lord of the Rings
Författare: J.R.R. Tolkien
Sidor: Sammanlagt är det 1349 st.
Språk: Engelska
Utgivningsår: 1951-1955


The Fellowship of the Ring:
Det var svårt att inte bli lite "rädd" av bokens tjocklek och små bokstäver, men när jag väl började läsa var jag helt fast. Tolkiens sätt att skriva gjorde verkligen att jag sögs in i boken och de många miljöbeskrivningarna var väldigt hjälpsamma när jag visualiserade allting. Själva handlingen tog ett tag att komma igång, men det gjorde mig inget eftersom att jag var i full färd med att försöka absorbera all information om den komplexa värld som Tolkien skapat. Eftersom att jag inte har sett någon av filmerna var allting nytt och ibland kändes det nästan lite mycket, jag fick bläddra flitigt mellan kartorna för att försöka förstå hur huvudpersonerna förflyttade sig. När handlingen väl kom igång tyckte jag den flöt på rätt bra. Visst, det fanns en del sega bitar, men de fina miljöbeskrivningarna och de underbara karaktärerna fick mig att fortsätta. De sista 150-någonting sidorna läste jag i ett sträck, vilket i efterhand är något jag ångrar att jag gjorde. Min hjärna kändes lite friterad och jag blev rätt mätt på alltihop.
           
             
The Two Towers:
Trots att den är betydligt tunnare än den första boken tog den mig ungefär dubbelt så lång tid att avsluta. Efter att ha sträckläst sista delen av förra boken så var jag av någon anledning inte så sugen på att fortsätta med denna, och när jag väl kom igång gick det väldigt segt. Det var inte det att den var dålig, jag var lika fascinerad av språket och handlingen var mer spännande än i första boken, det kändes svårt att plocka upp den och läsa. Jag hade dock en vändpunkt halvvägs genom boken när jag verkligen fastnade för handlingen och efter det var den utläst på ett par dagar, och den blev faktiskt min nya favorit i serien.
               
                                 
The Return of the King:
Sista boken hade jag inga problem att komma in i. Första halvan var stundvis riktigt spännande och gick väldigt snabbt att läsa. Andra halvan hade också sina episka stunder, men den var för det mesta mer lågmäld. En del var faktiskt riktigt deprimerande, men annars gick det på bra. Efter den stora upplösningen var det närmare 100 sidor kvar av boken, och jag måste säga att det gjorde mig lite nervös. Med all rätta, tyvärr. Slutet på boken var ingen höjdare, och den lämnade mig med en bitter eftersmak. Även om jag förstår varför Tolkien valde att avsluta som han gjorde så tyckte jag att det kunde ha slutat lite lyckligare, så att man får lite lön för "mödan" att ha läst serien. Men överlag så tycker jag att det var en helt fantastisk trilogi som jag känner på mig att jag kommer läsa om någon gång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar